Bedrijfsnoodplan
Conform NEN 8112
In het BHV plan staat beschreven welke handelingen er nodig zijn bij een ramp of calamiteit. Het is een plan waarop medewerkers altijd terug moeten kunnen vallen. Maar wat moet daar dan in staan? Dat is voor een deel afhankelijk van de organisatie. Maar in vrijwel alle gevallen geldt dat een goed BHV plan minstens de volgende onderdelen bevat.
- Instructies voor een ontruiming;
- Belangrijke contactgegevens;
- De taakomschrijving van de BHV’ers
- Hoe de BHV organisatie is ingericht
- Een ontruimingsplan met situatietekening
Elk bedrijf is anders. En daarom is het BHV-plan afgestemd op de aard en de grootte van het bedrijf of de organisatie. Het is dus in de praktijk mogelijk dat er nog veel meer informatie in het BHV plan staat. Het is prima om informatie uit andere documenten te gebruiken. Denk aan informatie uit de RI&E, maar ook uit een brandpreventie plan of documenten die over specifieke risico’s gaan. Als het invloed heeft op BHV, is het verstandig om op te nemen.
Waarom is een Bedrijfsnoodplan zo belangrijk?
In geval van een noodsituatie of calamiteit moeten medewerkers en organisatie kunnen terugvallen op een goed opgeleid en voorbereid BHV team of, in het geval van een klein bedrijf, een goede BHV medewerker. Een BHV plan zorgt voor duidelijkheid. Zowel voor BHV’ers als voor collega’s die informatie over BHV in het bedrijf willen opzoeken.
Het kan ook verstandig zijn om in het BHV plan op te nemen hoe lang de BHV certificaten van medewerkers nog geldig zijn. Zo heb je automatisch een extra steuntje in de rug om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende BHV’ers met geldig certificaat zijn.
Ontruimingsplan
Organisaties zijn verplicht om een ontruimingsplan te maken. Een ontruimingsplan legt vast wat er gebeurt in het geval van een ontruiming, hoe dit gebeurt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit zijn natuurlijk slechts enkele onderdelen uit een goed ontruimingsplan. Wat staat onder andere in een ontruimingsplan aangegeven? Wij behandelen de meest voorkomende onderdelen.
Wat staat onder andere in een ontruimingsplan aangegeven?
Elk ontruimingsplan bevat een aantal onderdelen die standaard aanwezig zijn. Wat staat onder andere in een ontruimingsplan aangegeven? De onderstaande zes elementen zijn sowieso aanwezig:
- Gegevens van de organisatie
- Hoe de bedrijfshulpverlening is georganiseerd
- De alarmeringsprocedure
- Taken van BHV’ers bij brand en ontruiming
- Een situeringstekening / plattegrond
- Een BHV logboek
Waarom de gegevens van de organisatie zijn opgenomen, behoeft uiteraard geen uitleg. De beschrijving van de bedrijfshulpverlening is belangrijk zodat alle medewerkers weten welke voorzorgsmaatregelen er zijn getroffen en welke middelen voorhanden zijn. De alarmeringsprocedure is belangrijk voor eenieder die alarm slaat. Over deze procedure is zorgvuldig nagedacht. De procedure volgen, biedt de grootste kans op een goede afloop bij een ontruiming, brand of andere calamiteit.
In de organisatie zijn wellicht verschillende BHV’ers aanwezig. In het ontruimingsplan staat de taakomschrijving van deze BHV’ers en waarvoor zij verantwoordelijk zijn wanneer er ontruimd moet worden.
De situeringstekening is cruciaal voor een goede ontruiming. Op deze tekening vindt men een plattegrond van het pand, staan ontruimingsroutes aangegeven en staan onder andere de locaties van brandblussers gemarkeerd.
De BHV-organisatie houdt verder een logboek bij. Hierin worden alle gebeurtenissen op BHV-gebied bijgehouden zodat de organisatie up to date blijft.
Hulp nodig?
Weten wat er in een BHV plan moet staan is één ding: er ook voor zorgen dat het er allemaal goed en volledig in komt te staan, is iets anders. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact op voor meer informatie. Zo weet je zeker dat je de beschikking krijgt over een goed en doordacht BHV plan.
Meer informatie nodig of vrijblijvend en offerte aanvragen reageer dan via onderstaande button.
